Și-a propus să urce tricolorul românesc pe Everest, la 8848 de metri, pe al șaptelea vârf din cei 14 optmiari ai lumii. Pe șase dintre ei l-a urcat deja. Într-un interviu pentru Gândul LIVE, acordat cu mai puțin de 24 de ore înainte de plecare într-o expediție care va dura două luni, Horia Colibășanu explică de ce a ales să urce Everestul fără oxigen și fără ghizi, dar și ce cară în rucsac.
„Am tot respectul pentru alpiniștii anilor ”50-”60, dar și pentru românii care, în deceniul trecut, au reușit ascensiunile pe Everest, folosind butelii de oxigen. Erau cu totul alte condiții atunci.
În 2014 însă, condițiile de asistență și tehnologie au evoluat atât de mult, încât ascensiunea la altitudine a devenit accesibilă aproape oricui. La altitudine extremă, doar ascensiunile fără oxigen îmbuteliat mai au valoare de performanță”, spune Colibășanu, singurul român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.
Colibășanu, medic stomatolog de profesie, vorbește despre pregătirea acestei expediții, Everest 2014, despre partenerul său – slovacul Peter Hamor (care are 10 vârfuri de 8.000 m în palmares), unul dintre cei mai buni alpiniști din lume -, dar și despre testele pe care cineva trebuie să le treacă pentru a-i câștiga încrederea.